Dzisiaj jest :

Godzina :

Imieniny :
Kontakt





Piekarnia Gawłowski-Waloch działa od 1978r. Powstała w Wieluniu, specjalizuje się w produkcji pieczywa pszennego i żytniego.
Specjalnością zakładu jest chleb pieczony na naturalnych kwasach, bez polepszaczy...
Chleb, podstawa naszego żywienia, może mieć swoje oblicza.
Oblicze tradycyjne to chleb, który piekła kiedyś nasza babcia i prababcia, pachnący, doceniany przez domowników, znaczony przed spożyciem znakiem krzyża, spożywany do ostatniej kromki, a jego okruchy skrzętnie zbierane.



Tę tradycję przejęła również nasza piekarnia. Nasz chleb jest nadal szanowany, doglądany, dotykany rękami piekarza, ręcznie formowany, sprawdzany czy się dopiekł, pieczony z najlepszych gatunków mąki, na naturalnych kwasach bez dodatku sztucznych środków.

Jedna z naszych tajemnic :
Chleb pełnoziarnisty produkowany jest z łamanego, moczonego ziarna żyta na kwasie uzyskanym metodą fermentacji wielofazowej, z dodatkiem drożdży, mleka odtłuszczonego w proszku, w bochenkach o różnych kształtach , fermentujacych w formach.

Recepta - Chleb pełnoziarnisty z żyta

1. Ziarno żyta łamane 60kg
2. Mąka żytnia razowa typ 2000 40kg
3. Drożdże 1.50 - 2.00 kg
4. Sól biała 1.50 - 1.70 kg
5. Mleko odtłuszczone w proszku 4.00 kg
6. Do smarowania form  
   - olej jadalny
do 0.30kg
lub  
   - margaryna do 0,40 kg
7.
   - Grys kukurydziany
   - Siemię Lniane
   - Soja łamana
   - Płatki owsiane
   - Słonecznik łuskany
do 10 kg

Wymagania jakościowe wg PN-92/A-74101

Copyright © 2006, Wszelkie prawa zastrzeżone Piekarnia Gawłowski - Waloch. Projekt wykonał trzeciaq